Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Rädda liv – narkotikapolitiken är destruktiv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Martina Holmberg/TT

Annons

Förra året avkriminaliserade Norge personligt bruk av narkotika och tog därmed ett stort steg mot en humanare narkotikapolitik. Samtidigt står Sverige kvar i en ännu värre situation, envis i tron om att problemen på något magiskt sätt ska försvinna utan att förändra politiken. Det är dags att sluta hålla fast vid en politik som inte fungerar.

Vi i Centerpartiets ungdomsförbund vill avkriminalisera personligt bruk av narkotika samt öka satsningarna på missbruksvården. I dagens system fastnar missbrukare i en ond spiral och blir placerade i utanförskap. Som om det inte var illa nog leder detta sedan till andra samhällsproblem såsom hemlöshet och skenande sjukvårdskostnader. Genom att stoppa missbruket i första steget kan vi göra en enorm insats för såväl individen, dess anhöriga och hela samhället.

Annons

Annons

Droger är ett laddat politiskt område, men beröringsskräcken och moralismen dödar. Sverige har näst mest narkotikarelaterade dödsfall per capita, jämfört med EU:s övriga länder. Denna siffra är ungefär fem gånger större än medelvärdet i EU, enligt EU:s narkotikamyndighet. Portugal, som befann sig i en liknande situation, har efter att de 2001 valde att avkriminalisera ett av EU:s lägsta antal narkotikarelaterade dödsfall. Sveriges bristande narkotikapolitik har även fått tung kritik från FN som menar att de mänskliga rättigheterna inte efterlevs.

Vi måste testa en ny linje och att avkriminalisera fungerar bevisligen. Ett vanligt argument mot att avkriminalisera drogbruk är att droger är så pass farliga – vilket är sant. Men problemet är att drogerna inte försvinner bara för att de klassas som olagliga. Dessutom är det viktigt att skilja på avkriminalisering och legalisering som skulle göra det lagligt att sälja droger. En avkriminalisering skyddar inte langare och syftar inte till att öka tillgången på narkotika utan istället att bryta tabun för missbrukare att söka vård och hjälp. De som är beroende av droger behöver hjälp och inte straff, de är människor med en sjukdom precis som många andra och bör därför behandlas på sådant vis. Att avkriminalisera droger är en reform som på riktigt kan rädda liv. Det är dags för samhället att ta sitt ansvar och det bör ske nu.

 

Ida Wallinder, ledamot i CUF Dalarnas styrelse

Philip Ingemarsson, CUF Dalarna

Linus Karlén, 1:e vice distriktsordförande CUF Dalarna

Annons

Annons

Till toppen av sidan