Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarsport: Medaljer till Falulyftare i hett kettlebell-VM

Två lyftare från Faluklubben Fysiocenter Kettlebell Club, samt falubördiga Tiffany Bettembourg, tog medaljer när kettlebell-VM avgjordes i ett hett Milano under midsommarhelgen.

Det svenska landslaget. Tiffany Bettembourg tvåa från vänster i övre raden. Per Olhans i mitten på övre raden. Henric Lennmark-Appelbom tvåa från vänster i nedre raden.

Bild: Läsarbild

Annons

Under midsommarhelgens tre dagar avgjordes VM i kettlebells i Milano, Italien. Sverige hade elva deltagare, varav två från Faluns framgångsrika klubb, Fysiocenter Kettlebell Club.

Den ena var den unge talangen Henric Lennmark-Appelbom, som för bara fyra veckor sedan gjorde mycket bra ifrån sig under maraton-VM på Irland. Denna gång gick den inte riktigt som det var tänkt. Den första tävlingsdagen var det en bit över 30 grader, både utanför och inne i hallen. Detta kombinerat med mindre träning på grund av sjukdom veckorna innan, tog ut sin rätt och han var långt ifrån sin normala kapacitet i Longcycle, 2x24 kg.

- Ja, den höga värmen är inget som passar mig. Tog helt slut efter halva setet och var tvungen att sätta ner, säger han besviket.

Annons

Inte heller i Biathlon, jerk och snatch, under den tredje dagen, kom han upp till det resultat han förväntat sig. Men trots ett lite sämre jerkset och ett tangerat personbästa i snatch så blev det i alla fall en bronspeng. Henric tävlar i klassen -87 kg.

Annons

Lite bättre gick det för Per Olhans, tävlandes i -80 kg, som visserligen inte heller trivdes i hettan, som knep ett silver i amatörklassen med 89 repetitioner i Longcycle, 2x24 kg vilket är bara 2 reps under personbästa. Detta resultat räckte också till guld i veteranklassen, 50-59 år.

- Under omständigheterna är jag ganska nöjd med siffrorna. Fanns kanske lite mer kvar i tanken men ett helt ok set, säger han.

Det vankades Biathlon också för honom under söndagen. Med ett personligt rekord i jerk, 2x24 kg, 123 reps och ett hyfsat set, som han uttryckte det, i snatch med 191 reps, 24 kg, så blev det guld i både amatör och veteranklassen. Dessutom svenskt rekord. Han hade det tidigare själv.

- På tiden det blev slaget. Det var 4 år gammalt.

Per Olhans och Henric Lennmark-Appelbom.

Bild: Läsarbild

Falubördiga Tiffany Bettembourg, som tränas av Per, tog brons i Longcycle med det nya svenska rekordet, 77 reps med 2x24 kg. Bara 2 reps från seger. Vann gjorde världens bästa kvinnliga lyftare, alla kategorier, Abigail Johnston från Skottland, efter en spännande flight där tvåan hade 78. Hon vann även Biathlon där Tiffany blev tvåa med, bl.a, det nya svenska rekordet i jerk, 2x20 kg, 123 reps.

Annons

Annons

I den totala lagtävlingen slutade Sverige fyra.

Samtliga deltagare från de 26 länderna var samstämmiga i att det var det bästa arrangemanget de deltagit i. Och stämningen bland alla lyftare var på topp under hela helgen.

  - Alla umgås med alla och supportar varandra oavsett vilket land man kommer ifrån. Det är en helt fantastisk stämning i den här kettlebellfamiljen världen över, säger Per, som också sitter i styrelsen i det internationella förbundet.

- Nu blir det ett EM i Portugal i november och under mötet vi hade på lördagskvällen beslutades att VM och EM 2019 ska gå på Irland respektive i Ukraina. Men först ska vi avverka SM i Longcycle och maraton som går i Östhammar i mitten av augusti. Sen snackar vi inom det svenska förbundet om att kanske söka EM eller VM till Falun 2020, avslutar han.

 

 

Annons

Annons

Till toppen av sidan