Annons

Annons

Annons

Läsartext: Falutrio slog varsitt världsrekord under EM i kettlebell maraton

Text

Per Olhans, Ellinor Westling och Henric Lennmark-Appelbom. Foto: Privat.

Annons

Under helgen som gick så avgjordes europamästerskapen i kettlebell maraton i Laois på Irland. Faluatleterna Per Olhans, Ellinor Westling och Henric Lennmark-Appelbom var på tårna då alla förbättrade eller förvaltade något form av världsrekord.

120 lyftare från 14 länder gjorde över 200 lyft och Sverige hade sex deltagare med, varav tre från Faluklubben Fysiocenter Kettlebell Club. 30 minutersseten gick på lördag och 60 på söndag.

En av dom var Ellinor Westling, tävlandes i veteran 1 (40-49 år) som inledde lördagen med att ta guld och slå sitt eget tidigare världsrekord från 446 till 492 repetitioner med en 16 kg´s. Dagen efter så höjde hon sitt personliga rekord med 3 till 843 reps i halfsnatch med samma vikt. Det blev guld även där.

Annons

Annons

Den unge jättetalangen Henric Lennmark-Appelbom satte två prydliga världsrekord, bägge på söndagen, i amatörklassen genom att med en 16 kg´s göra 805 i longcycle och hela 1270 reps i jerk. Det blev även ett brons och en fjärde plats för honom på lördagen genom att göra 441 med 24 kg i jerk och 303 i longcycle med samma vikt.

Per Olhans var med i klassen veteran 2 (50-59 år) och höjde där tre av sina fyra tidigare satta världsrekord. På lördagen i longcycle, 24 kg från 386 till 440 reps och i halfsnatch från 547 till 561 med samma vikt. I 1-timmes varianten blev det höjning från 876 till 933 i longcycle med 20 kg´s. I sista setet i tävlingen gick det däremot inte alls. I halfsnatch med 20 kg så började skinnet i händerna rivas upp redan efter 25 minuter så det blev en riktig plåga att stå timmen ut. Det slutade med 1086 reps. Långt under rekordet som är 1219. Men ändå guld, precis som i de andra tre grenarna.

Tre mycket nöjda lyftare åkte hem på måndagen efter en riktigt bra helg med erfarenheter från ytterligare en bra arrangerad tävling och många trevliga personliga möten med lyftare från andra länder. Nästa tävling blir stora, vanliga VM som går i Milano i slutet av juni. Där körs samtliga set i 10 minuter. 12 lyftare från Sverige deltar, varav Henric och Per är två av dom.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan