Annons

Annons

Annons

Fotboll

Dalafyran först i nytt projekt – med tränarkommentarer i robottexterna: "Mer kött och blod"

För tre år sedan blev Mittmedia först i landet med så kallad robotjournalistik på sport och väder.
Nu blir Dalafyran en del av ett pilotprojekt – med tränarkommentarer i matchreferaten.
– Nu får läsarna mer kött och blod i texterna, säger Mittmedias sportchef Henning Johannesson.

Text

[+]► (TV) Premiär för Dalafyran – se reprisen av Sportens uppesittarkväll

Mittmedia Sport – där Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten och Avesta Tidning ingår – har i flera års tid producerat robottexter på olika idrottsmatcher från såväl de lägre serierna som elitnivå.

Vår textrobot, kallad "Rosalinda", skriver matchreferat baserat på uppgifter som rapporteras in till sajten Everysport.

Annons

[+]► Dalaknallen – unga Järna knockade topplaget: "Inte vackert, men det funkar"

Annons

Nu blir herrarnas Dalafyra – tillsammans med damernas division 2 södra Norrland – en del av en ny satsning på tränarkommentarer i de robotiserade matchreferaten. Efter varje match får tränarna i de båda lagen ett sms som de besvarar med en kommentar om matchen. Tränarcitaten hamnar sedan i matchartikeln, som ett komplement till det korta referatet om målskyttar, segertrender och vilka matcher som väntar i nästa omgång.

Henning Johannesson, chef för MM Sport.

– När vi får in tränarnas kommentarer i texterna känns det som att vi tar de automatiserade texterna till en helt ny nivå. Nu får läsarna förhoppningsvis det som efterfrågats, nyanserna och känslorna. Kött och blod, helt enkelt, säger Mittmedias sportchef Henning Johannesson som gärna ser att satsningen utvecklas ytterligare framöver.

[+]► Superfavoriten Forssa trivs med pressen i Dalafyran: "Inte rädda för att sticka ut hakan"

– Vår förhoppning är att alla klubbar ska kunna bidra med kommentarer till våra rapporteringar. I förlängningen kanske också med bilder.

Abdirahman Ahmed, tränare för Dalafyran-nykomlingen Swesom FC, var först ut med att lämna en kommentar efter 1–1-matchen borta mot Nyhammar den gångna helgen.

Annons

Annons

Abdirahman Ahmed, Swesom FC:s tränare, under Sportens uppesittarkväll inför Dalafyran då han intervjuades av Oskar Magnusson och Stefan Ericsson på fritidsgården Paradiset i Tjärna Ängar.

Bild: Rickard Pettersson

– Jag fick ett sms med tydliga instruktioner. Det var bara att skriva ner ett par meningar om matchen, säger Ahmed som hyllar tjänsten:

– Det är jättebra att man kan läsa vad de andra tränarna tycker och tänker om matcherna. Och så ger det en som läsare lite mer än bara korta referat med info om målskyttarna. Texterna blir roligare att läsa.

[+]► Repris på heta mötet – då räddades Vaik av sen kvittering mot Forssa: "Fick betalt för vårt hårda jobb"

Mittmedia Sports lansering av tränarkommentarer i robottexterna genomförs med hjälp av statligt stöd.

– United Robots, som vi äger tillsammans med Everysports ägare, Djäkne, förser stora delar av tidnings-Sverige med automatiserade texter. För den här satsningen fick vi dessutom statligt innovationsstöd från Vinnova. Och det ska väl betonas att det här fortfarande är ett första test, förhoppningsvis kommer vi att kunna utveckla funktionen ytterligare, avslutar Henning Johannesson.

[+]► LFK-tränaren om hur nivån i Västerbergslagen ska höjas: "Jobba över föreningsgränserna"

Annons

FAKTA/Tränarkommentarer i robottexterna

Sedan i helgen är testet med att få in tränarkommentarer i Mittmedias robottexter igång. Vi börjar med två serier, division 4 Dalarna herr och division 2 södra Norrland dam.

Såhär går det till: Tränarna får efter matchen ett sms där de får möjlighet att skicka in en kommentar. Kommentarerna modereras av Everysport med tydliga rutiner från Mittmedia om vad som får publiceras. Testet utvärderas kontinuerligt.

Projektet finansieras med pengar från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan