Annons

Annons

Annons

Skicross

Seger för Emil Frost och världsrekord i antal deltagare i fin säsongsavslutning för IFK Mora Alpina

IFK Mora Alpina avslutade förra veckan en framgångsrik säsong med att slå världsrekord i antal deltagare i en skicrosstävling, då 256 åkare kom till start i samband med Skicross Next Genertion (SNG) i Tänndalen som klubben arrangerade. Och det blev framgångar i backen också, då Emil Frost avslutade en bra säsong med en seger i FIS-klassen på måndagen.

Text: 

Emil Frost vann svenska cupen och avslutade säsongen med en seger i FIS-tävlingen i Tänndalen. Foto: Marie-Therese Edebo

Annons

IFK Mora Alpinas skicrossåkare har haft en mycket fin säsong. Alexandra Edebo, 22 kammade hem den totala Europacupen med 880 poäng efter en säsong i Europacupen/FIS med tolv vinster och ytterligare tre pallplatser och världscupåkaren Victor Sticko, 26, avslutade säsongen med dubbla vinster i Svenska Cupens avslutning i Lofsdalen, och fick även med sig ett SM-silver.

Annons

Bakom dem har 19-årige Emil Frost haft en stark säsong på hemmaplan, där han vann totala Svenska Cupen med 437 poäng, efter att ha visat en jämn och hög nivå under säsongen med fem pallplatser.

Emil Frost avslutade också säsongen med en seger i förra veckans FIS-klassade tävling i Tänndalen. Det var Frosts första seger i en FIS-tävling, även om han fått fler FIS-poäng vid andra tävlingar där startfälten varit större och bättre.

Stora startfält var det dock i ungdomsklasserna vid SNG i Hamra. Världens största skicrosstävling, som i fjol slog världsrekord med över 200 deltagare, växte med 25 procent i år. Den nya rekordnoteringen för tävlingen, som arrangeras av IFK Mora Alpina, är 256 åkare.

Annons

Det blev intensiva tävlingsdagar för att få in all åkning (250 träningsåk och 136 heat/dag) då tävlingarna även synkades med alpina Majtrofén, som de flesta tävlande också deltog i. Skicrossbanan upplevdes först som utmanande för de yngre åkarna, men efter något åk var det inga konstigheter för åkarna att ta sig ner i banan, och leendena var många och stora i målfållan.

IFK Mora hade fyra åkare på plats, Moa Lorentzon, Clara Lovén, Albin Gummås och Emil Frost. Utöver Emil Frosts seger i FIS-tävlingen på måndagen blev det även en pallplats för Albin Gummås som tog en mycket fin tredjeplats i den tuffa konkurrensen i klassen H 14.

Ungdomar redo för start. Foto: Marie-Therese Edebo.

Annons

Alexandra Edebo har haft en stark säsong i skicrossbanorna, med tolv segrar. Foto: Kevin T McHugh

Alexandra Edebo vann Europacupen i år. Foto: Marie-Therese Edebo

Viktor Sticko tog SM-silver och avslutade säsongen med dubbla segrar i Svenska cupen i Lofsdalen. Foto: Marie-Therese Edebo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan