Annons

Annons

Annons

Ledare: Här är faktorerna som gör att L har högst risk att ramla ur riksdagen

Jan Björklund (L).

Annons

Tre partier balanserar på riksdagsspärren inför höstens val. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har åtminstone fördelen av att känna till det sedan länge. I dagarna har hon suttit tre år på posten som partiledare, utan att KD varit över spärren i mer än enstaka mätningar.

Samtidigt finns andra saker som talar till partiets fördel. Förvalsturnén har varit mycket välbesökt, och kontroversen kring att Bert Karlsson är en av utfrågarna var förmodligen positivt för partiet.

Annons

Annons

Som Busch Thor påpekade på ett valmöte i Uppsala (180423) har partiet också varit ensamt i alliansen om att vilja fälla regeringen under mandatperioden. Det är viktigt för en del väljare

KD visar, trots en utsatt position, att man har förmåga att ta plats i debatten. Det är ingen enkel sak för små partier.

I kombination med stark profilering i sjukvårdsfrågor och en energisk partiledare som inte plågas av tidigare val kan man undra om inte KD:s utgångspunkt inför valet tack vare detta är starkare än L:s.

I jämförelse har de senare en partiledare som gör sitt tredje val, utan att ha lyckats särskilt väl i något. Sakpolitiskt har L:s “förnyelseprocess” resulterat i bra förändringar, inte minst inom den ekonomiska politiken och på bostadsområdet.

Skolpolitiken i L har omprövats till det bättre. Här är L lika profilerat som KD är i sjukvårdspolitiken, men med den viktiga skillnaden att skolan ligger längre ner bland väljarnas prioriteringar.

L:s skolfokus visar på en annan egenhet som är vanlig bland partier nära riksdagsspärren: viljan att söka sina rötter. MP:s betoning av miljöfrågorna inför årets val ska ses i samma ljus.

Inför valet 2014 försökte man bredda sig och addera bland annat skola och gröna jobb till sin repertoar. Men ett ljummet valresultat och en mandatperiod med många skandaler och hårda törnar – exempelvis omsvängningen i migrationspolitiken – har gått hårt åt förtroendet.

Annons

I MP fall finns räddningen sannolikt i väljarbasen.

Annons

Där varken KD eller L numera kan peka på några breda grupper som regelmässigt röstar på dem har MP en mängd kärnväljare som, när det kommer till kritan, anser att partiets miljöprofil är för viktig för att förloras. Det kommer att synas på valdagen.

Joakim Broman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan