Annons

Annons

Annons

Engelbrektsloppet2017

Norsk seger i Engelbrektsloppet – för första gången på 34 år: "Det var på tiden"

Han gick ifrån tidigt – och sedan var det egentligen inget snack om saken.
Sindre Odberg Palm tog hem segern i Engelbrektsloppet – som första norrman sedan 1983.
– Engelbrektsloppet har en lång tradition, så det är viktigt att någon norrman kom och tog hem det, säger segraren.

För PLUS-läsare: Se hela sändningen från Engelbrektsloppet här!

Sindre Odberg Palm fick ta emot kransen som segrare av Engelbrektsloppet 2017.

Bild: Oliver Åbonde

Läs också: Engelbrektsåkaren förväntade sig motstånd – klev ifrån direkt

Annons

Det var 34 år sedan sist.

Men på söndagen var det återigen dags för en norrman att åka hem Engelbrektsloppet.

Annons

1983 hette segraren Oddvin Bakkene – 2017 var det 25-årige Sindre Odberg Palm som upprepade hans bedrift att vara snabbast över de 60 kilometerna runt Norberg.

– Det var på tiden. Det är kul. Engelbrektsloppet har en lång tradition, så det är viktigt att någon norrman kom och tog hem det, säger Odberg Palm med ett stort leende i Sportens livesändning från Engelbrektsloppet.

Krönika: Snöbrist – Kanonköp – Deltagarrekord! Grattis Norberg, ni fixade det omöjliga.

Sindre Odberg Palm var en av elva åkare i tätklungan efter det första av fyra varv på den 15 kilometer långa banan. Under det andra varvet drog han upp tempot ordentligt och bara några få – 2015 års segrare Kalle Gräfnings – orkade haka på. Men det var bara tillfälligt, och redan innan den andra varvningen hade Odberg Palm gått loss, och fått en ledning som han aldrig släppte.

Läs också: Krönika – nu är hon Norbergsdotter

Att gå loss när han gjorde, det var dock inte enligt planen.

– Det var egentligen lite av en tillfällighet att jag gick. Jag skulle försöka få tag på något att dricka och plötsligt hade jag fått lite lucka, så då tänkte jag bara att nu kör jag. Så fick jag det kanske lite lätt och så hörde jag att luckan blev större, så jag var lite nervös att de skulle komma och ta ikapp.

Annons

Annons

Det tidiga rycket gjorde att norrmannen fick köra mer än halva loppet ensam i täten. Det blev ändå en väldigt snabb segertid på 2.27.59 på den lättåkta banan, men Odberg Palm var nervös över att krafterna inte skulle räcka hela vägen i mål.

Sindre Odberg Palm.

Bild: Sofia Fors

– Ja, man blir ju det. När du känner att krafterna börjar ta slut och du börjar få kramp i armarna och sånt, då blir man lite nervös.

En av frågorna inför loppet, som alltså var lagt över fyra varv, var om eliten skulle ha det svårt att ta sig förbi motionärerna ute i spåren. Men motionärerna gjorde ett bra jobb med att hålla sig undan, tyckte segraren.

– Det var en bra åkarkultur. Om man bara säger håll höger så håller alla höger, och de hejar på dig. Det var roligt.

Hur var spåren där ute?

– Det funkar väldigt bra. Det blir ju lite trångt och det är många som ska åka många varv så det slits. Men ja, utifrån förhållanden är det väldigt bra.

Sindre Odberg Palm var en av åkarna som ställde upp i fredagens sprint inne i Norberg. Han har trivts väldigt bra med hela helgen, som var första gången han var med under Engelbrektshelgen.

– Det var en ganska häftig sprint vill jag påstå, mycket knuffar och krångel. Men det var väldigt roligt det också, ett bra arrangemang.

För PLUS-läsare: Se hela sändningen från Engelbrektsloppet här!


Oliver Åbonde

oliver.abonde@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan