Annons

Annons

Annons

Grycksbo

Arctic Paper har fått ny finansiering och pappret går bättre

Äntligen ser Arctic Paper ut att ha löst sin finansiering. Koncernen har har lyckats omförhndla finansieringen med ett polskt bankkonsortie, en affär som också innefattar Grycksbo.

Det är inte var dag som Arctic Paper släpper en kvartalsrapport med rubriken:

"Mycket gott resultat inom papperssegmentet och stabil finansiell situation".

"Det utmärkta resultat som Arctic Paper redovisar i papperssegmentet, med en ökning av försäljningsvolymerna, bör understrykas. Ökningen skedde trots de fortsatt svåra marknadsförhållanden."

I september kunde DT rapportera om att Europamarknaden för finpapper hade en verklig mardömsmånad.

I det finstilta i koncernens kvartalsrapport hittar man dock att det är i Grycksbo som det är som tuffast med 40 tjänster bort under året. Koncernens ansträngningar att få upp papperspriserna är av största betydelse kommande kvartal för Grycksbo då Grycksbos marknad är den "mest pressade vad gäller volymer, priser och valutapåverkan".

Annons

Annons

Arctic Paper koncernen lyckades på en vikande marknad stärka sin marknadsposition med en försäljningsökning på 2,2 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Per Skoglund, tillförordnad VD för Arctic Paper kommenterar det nyligen avslutade kvartalet:

– Det är med tillfredsställelse jag noterar de finansiella resultaten för det tredje kvartalet 2016. Ett antal faktorer medverkade till det goda resultatet, bland annat vårt framgångsrika samarbete med våra kunder, vilket resulterade i en stark försäljning trots de svaga marknadsförhållandena.

Produktionsvolymen i kvartalet var 167 000 ton, en minskning med 1,1 procent jämfört med samma period 2015.

DT har återkommande rapporterat över åren att Arctic Paper och bruket i Grycksbo inte levt upp till lånevilkoren med sina banker. Nu har Arctic Paper börjat ta sig ur denna rävsax.

Koncernen tecknade avtal om kredit- och rullande lånefaciliteter på 31,3 miljoner zloty och 52,4 miljoner euro med ett polskt bankkonsortium med Bank BGZ BNP Paribas, Bank Zachodni WBK (Santander Group) och Europeiska utvecklingsbanken EBRD som omfattar bruken Kostrzyn i Polen och de två svenska bruken Munkedals och Grycksbo.

Avtalet ger Grycksbo större handlingsfrihet även om avtalet med Svenska Handelsbanken ännu inte är omförhandlat men Arctic Papers bedömning är att det kommer att ske under året.

Annons

Koncernchefen Per Skoglund har lyckats få till en ny finansiering av Arctic Paper som också omfattar Grycksbo

Annons

– Att få en ny finansieringsstruktur för Arctic Paper koncernen på plats var en mycket viktig händelse i det 3:e kvartalet. Genom denna typ av struktur förbättrar vi den finansiella stabiliteten i vår grupp och får en större flexibilitet avseende finansieringskällor och därmed ökar vi vår förmåga att svara på marknadens förändringar", säger koncernchefen Per Skoglund.

Koncernen tecknade också avtal med Haitong Bank S.A. och återbetalning av tidigare skulder, och genomförandet av den nya finansieringsstrukturen skede den 25 oktober 2016.


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan