Annons

Annons

Annons

Fotboll

Här är nya tränarlösningen som ska leda till eliten: "Ska bli ruggigt tufft att möta Ornäs"

Elitettan 2020 är den tydliga målbilden.
Nu är det även klart vem som ska leda trupperna mot målet.
Ornäs nya tränare heter Torbjörn Westerloui.
– Det ska bli ruggigt tufft att möta Ornäs, säger Westerloui till Sporten.

Sporten har tidigare berättat om Ornäs BK:s tränarjakt efter att det stod klart att Mattias Bergdahl inte skulle fortsätta i föreningen.

Nu är jakten slut.

– Det finns några viktiga uppdrag (för att nå målet), och ett av styrelsens viktigaste uppdrag är att se till att vi har tränare som känner att det är värt att vara med på den här resan. Att vi nu har lyckats rekrytera både en a-lagsledare och en F17-ledare är det som var vårt huvudfokus. Det är jag väldigt glad över, säger Ornäs ordförande Jörg Bassek.

Han har nyss visat Ornäs nye seniorlagstränare runt i klubb- och träningslokalerna när Sporten anländer.

Annons

Och Torbjörn Westerloui, som från och med nu står vid tränarrodret, verkar vara nöjd med vad han ser.

Annons

Westrloui är bördig från Nyköping och har jobbat med fotboll i 22 års tid.

Senast kommer han från en roll hos Dalarnas Fotbollförbund, där han har varit ansvarig för ett distriktslag på ungdomssidan, hållit i tränarutbildningar och på senare tid även haft koll på landslagsaktuella spelare i Dalarna.

Meriterna från klubblag sträcker sig från allt ifrån knattelag till seniorgäng på såväl dam- som herrsidan.

Nye seniortränaren, Torbjörn Westerloui, och Ornäs ordförande, Jörg Bassek.

Bild: Kristian Bågefeldt

37-åringens plan för framtiden var annars att dra ned lite på fotbollsverksamheten, för att få mer tid till familjen.

Det gick sådär.

– Jag skulle vara lite artig och åka och träffa Ornäs. Det slutade med att jag var tvungen att åka hem och försöka övertala min fru, skrattar Westerloui.

Vad var det som gjorde att du svängde?

– Känslan av att den här föreningen vill. Det är inte bara snack. Jag har suttit i många föreningar genom åren som har pratat om sina målsättningar. Men sen då, vad finns det sen?

– Här visar man hur många assisterande som kommer att vara med, vad som är viktigt och vi har ett otroligt nät runt tjejerna med allt material och alltihop. Jag ska sköta träningarna och matcherna. Punkt.

Är Ornäs din största utmaning?

– Både och. Det är ju olika former av utmaningar i alla uppdrag som man tar sig för. Distriktslag har sin utmaning medan division 7-laget på herrsidan har sin utmaning. Men rent sportsligt, ja. Målsättningen är ju Elitettan 2020 och det är den resan vi bygger på nu.

Annons

Att utveckla spelarna är vägen att gå för att nå det målet, konstaterar Westerloui.

Annons

– Alla spelare måste veta exakt vad de ska göra. Varje spelare behöver förflytta sig. Vad är det de säger? "A good coach can change a game – a great coach can change a life." Vi ska förflytta varje spelare så att de förstår vad som kommer att krävas av dem för att spela i Elitettan. För det är inte bara att träna på som man alltid har gjort. Vi måste förflytta gränserna.

– Det är ingen panik och vi behöver inte skynda på det här allt för mycket. Vi ska förbereda de här spelarna på rätt sätt. Förhoppningsvis kommer vi kunna utbilda och utveckla dem så att några är fortsatt aktuella för landslagssammanhang.

Torbjörn Westerloui.

Bild: Kristian Bågefeldt

Den som förväntar sig tiki-taka på Ornäs IP framöver kommer dock att bli besviken.

– Jag står för en organiserad fotboll. Att vi bygger allt ifrån ett försvarsspel. Jag vill jobba med den moderna svenska modellen, som Svenska Fotbollförbundet arbetar med. Vi har ett antal landslag som har gjort det bra den senaste tiden och de spelar på samma sätt. Struktur, organisation och, utifrån det, kollektivet.

– Vi ska ta oss till ett positionsförsvar som är starkt. Om ett motståndarlag tittar tio minuter på en match och konstaterar hur vi spelar i försvarsspelet och inser att "nej, det här kommer inte att gå". Når jag dit, då är jag nöjd. Det ska bli ruggigt tufft att möta Ornäs.

När han kommer in på ledare som inspirerar, så är det just defensivt skarpa fotbollshjärnor som Tom Prahl och José Mourinho som dyker upp.

Annons

Allra mest inspiration kommer dock kanske från en svensk handbollslegendar.

– När det gäller ledarskap, så självklart "Bengan" Johansson. Han var ju mycket för "guided discovery" även om han inte visste att det var det som han jobbade med. Han var sådan av naturen, något som jag har kopierat. Man skapar delaktighet. Han klev alltid bakåt när spelarna diskuterade. Och så gör jag också, jag släpper in spelare.

Annons

Westerloui höll i sin första träning med laget på onsdagen, innan man nu går på ett kortare uppehåll.

Vad som väntar när han kommer tillbaka är inte helt klart i dagsläget.

– Det kommer en frimånad nu och spelare rör på sig. Det finns säkert andra föreningar som rycker i de här spelarna. Vissa är ju superintressanta för spel högre upp och vissa känner kanske att de inte orkar göra någon ny satsning.

– Vi får se var det landar, men får jag behålla den truppen som varit så ser jag en otrolig utvecklingspotential i vissa områden.

F17-tränaren Per-Erik Syversen och Torbjörn Westerloui.

Bild: Privat

Sedan nysatningen mot eliten sjösattes för två år sedan så har parollen för Ornäs BK varit att bara satsa på lokala spelare från närområdet.

När Sporten förra veckan pratade med avgående tränaren, Mattias Bergdahl antydde han, mellan raderna, att det numera fanns en skiljelinje mellan honom och klubben där.

Några planer på att värva utifrån finns dock inte – åtminstone inte i dagsläget – enligt Jörg Bassek.

Annons

– Vår uttalade strategi är att ha spelare från Dalarna och vi tar inte bara ansvar för Ornäs utan hela Dalarna. Vi ger tjejerna en möjlighet att utvecklas i ett division 1-lag och framöver i ett Elitettan-lag.

– Om vi ska toppa framöver, det kan jag inte uttala mig om idag. Det finns inga sådana tankar, mer än att det är en fråga som tränaren och ordföranden i slutändan kommer att diskutera när vi ser helheten. Men det finns inga planer att värva någon utifrån. Det finns fantastiska fotbollstjejer här, fortsätter ordföranden.

Klubben jobbar nu på att få in några assisterande tränare bredvid Westerloui, och har kontakt med några namn.

Annons

Per-Erik Syversen, som tidigare varit assisterande tränare för seniorlaget, blir kommande säsong huvudansvarig för F17-laget i föreningen.

LÄS ÄVEN:

Ornäs BK utan tränare – tar hjälp av Kvarnsveden i jakten på Elitettan: "Är jättetacksam"

Bergdahl talar ut om avhoppet i Ornäs: "Med rätt förutsättningar hade jag varit kvar"

Unik satsning i Ornäs


Kristian Bågefeldt

0243-644 05
kristian.bagefeldt@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan