Annons

Annons

Annons

Garpenberg

Bolidengruvornas bästa kvartal sedan 2011

Bolidens tredje kvartal präglades framförallt av förbättrade metallpriser och hög produktion inom gruvdivisionen som gjorde sitt bästa kvartal sedan 2011. Nytt anrikningsrekord slogs i Garpenbergsgruvan.

– Högre zinkpriser tillsammans med hög produktion vid våra gruvor gav det starkaste resultatet sedan samma kvartal 2011. Speciellt glädjande är att gruvorna Tara och Kevitsa har gjort bra resultat samtidigt som Garpenbergs starka utveckling fortsätter. Zinksmältverken har haft vissa produktionsstörningar, men på den positiva sidan finns Oddas expansionsprojekt som ligger före plan, sammanfattar Lennart Evrell, vd och koncernchef för Boliden tredje kvartalsrapport.

Bolidens koncernchef rapporterar rekordkvartal för gruvorna

Bild: Jeanette Hägglund

Produktionen var hög inom flertalet rapporterar Boliden

Annons

Vinsten under de tre första kvartalen för gruvdivisionen ökade från 1,4 miljarder till 1,7 miljarder. Vinsten för koncernen de tre första kvartalen blev 3,3 miljarder medan omsättningen sjönk från 30,5 miljarder till 28,2.

Annons

Boliden släpper inte resultatsiffror för enskilda anläggningar annat än i årsbokslutet men anrikningen i Garpenbergsgruvan slår nytt rekord visar rapporten

Garpenbergsgruvan har ett miljötillstånd som tillåter att man ökar volymerna till maximalt tre miljoner årston, men gruvan är designad för 2,5 miljoner årston. Diagrammet i kvartalsrapporten visar att man är över detta tonnage.

Rekordanrikning i Garpenberg

Boliden rapporterar att Garpenbergs produktion var fortsatt hög även om anrikad volym var något lägre än i föregående kvartal. Hög stabilitet i anrikningsverket gav högt zinkutbyte.

Brytningsplanen ligger fram till och med 2017 kommer att ske i områden med zinkhalt om 4,5 procent
och silverhalt om 120 gram per ton. Zink och silver är Garpenbergs främsta metaller. Silverutvinningen ger mer än vad hela driften av Garpenbergsgruvan kostar och dt har konstaterat att gruvan på två-tre år ger mer silver än vad som utvanns i Sala silvergruva under dess hela 400-åriga drift.

På zink har den globala efterfrågan ökat med två procent på ett år, Sedan årsskiftet har zinkpriset ökat med 50 procent och det gör att det genomsnittliga zinkpriset nu är 23 procent bättre än för ett år sedan.

Annons

Annons

På silver är utvecklingen nästan lika god, silverpriserna är 32 procent högre än motsvarande kvartal i fjol och sedan årsskiftet har silverpriset stigit med 40 procent.

Mot nytt rekordår

Rekordhög produktion i Garpenberg parat med kraftiga prisstegringar på de två viktigaste metallerna kommer att ge Garpenbergsgruvan nya rekordsiffror när årsbokslutet kommer i februari.

Jättegruvan i Aitik hade något högre produktion än föregående kvartal men hade fortsatt låg tillgänglighet i krossarna. Projektet för att bygga ny krossanläggning går enligt plan.


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan