Annons

Annons

Annons

Fotboll

Bergdahl talar ut om avhoppet i Ornäs: "Med rätt förutsättningar hade jag varit kvar"

Planen var att leda Ornäs BK till eliten.
I onsdags kunde dock Sporten berätta att Mattias Bergdahl slutar som tränare för klubben.
Nu berättar han varför.
– Under rätt förutsättningar så hade jag fortfarande stått kvar som Ornäs tränare, definitivt.

Det var för två år sedan som Ornäs BK utannonserade sin nya satsning mot eliten – en satsning som ska ta klubben till Elitettan senast 2020.

I spetsen gick den då nye tränaren, Mattias Bergdahl, som samtidigt tog med sig hela sitt framgångsrika F16-lag ifrån Forssa.

På onsdagen bekräftade klubbens ordförande, Jörg Bassek, att man nu letar efter en ny huvudtränare och att Bergdahl inte kommer att fortsätta.

LÄS MER: Ornäs utan tränare – tar hjälp av Kvarnsveden i jakten på Elitettan

Annons

Annons

Ett beslut som ska ha varit ömsesidigt, vilket också Mattias Bergdahl bekräftar när Sporten når honom.

– Det är ömsesidigt, det kan jag säga. Jag har varit där i två år och man har inte bara varit tränare, så enkelt är det ju. Det är mycket tid som är lagd, och jag har även tre barn och en fantastisk fru här hemma. Jag har även ett fast jobb vd sidan av.

– Vi har byggt upp det från grunden igen och det har krävt sin tid, så är det ju.

När Bergdahl fortsätter att berätta är det dock svårt att inte ana en skiljelinje mellan parterna.

– Jag tror på min väg. Ser man människan, utvecklar individen och alltid utgår ifrån människan och inte produkten, då tror jag att man kommer jävligt långt. Där är jag stenhård, säger Bergdahl och fortsätter:

– Sedan ska Ornäs vara en klubb för Dalarnas tjejer. Man ska inte hålla på och rekrytera utanför områdena, om det inte är någon som söker sig till klubben, konstaterar Bergdahl och hänvisar till den text om klubbens målsättning som finns författad på hemsidan.

– Det står jag för till hundratio procent. Vi har bedrivit det så i två års tid och jag är skitstolt över att ha fått vara en liten del på den här resan, för tjejerna har gjort ett magiskt jobb.

Annons

Det finns en skiljelinje mellan dig och Ornäs?

– Det var du som sa det...

Redan i sin första intervju med Sporten, efter övergången till Ornäs, konstaterade Bergdahl att det för honom var viktigt att Ornäs som klubb bara skulle satsa på spelare ifrån länet.

Annons

"Om Ornäs skulle få för sig att värva någon utifrån, så hoppar jag av direkt.", sa han bland annat.

– Förra året gjorde de sin första seniorfotboll och tog Ornäs upp i ettan. I år har vi skolat in fjorton 00:or i damettan. Jag är skitstolt över det här, men det handlar om att tro på de här. Jag skulle inte byta ut någon i laget som jag har haft, bara för att mosa sig uppåt, aldrig i livet.

– Skulle vi börja värva utifrån och rycka ifrån... Spanien eller vad det än är... det är inte vad jag står för och det är inte därför jag är i Ornäs, fortsätter Bergdahl.

Då tolkar jag det som att ni skiljer er åt där?

– Alltså... det är vad jag står för... Sen vad de gör, det kan inte jag svara på. Jag har inte en aning om vad de ska göra, men du får tolka det som du vill.

Han erkänner att han hade velat fortsätta – under andra premisser.

– Under rätt förutsättningar så hade jag fortfarande stått kvar som Ornäs tränare, definitivt. Det blir som en skilsmässa från de här tjejerna, för de har gett mig otroligt mycket under alla år.

Finns det en besvikelse att du inte blir med på satsningen mot 2020 nu?

Annons

– Jag vet inte om jag kan säga att jag är besviken, det kan jag inte. Är du huvudansvarig tränare så finns det ett fokusområde och det handlar om att ta hand om de människorna som är där nere, skapa bra förutsättningar och lägga fokus på det. Då kan man inte hålla på med allt annat. Då blir man sönderkörd.

Bergdahl blev nyligen inplockad i Borlänge Hockey, där han ska vara med och utveckla juniorsidan.

Något nytt uppdrag som fotbollstränare har han inte än, men dörren står öppen för frramtida utmaningar, konstaterar han.

– Jag har fått ett gäng förslag. För mig handlar det om utmaningen, det ska vara en häftig utmaning om jag ska hoppa på det. Jag måste tro på det som jag hoppar på till hundratio procent. Det är några saker som är intressanta, men jag vet inte vad som händer, om jag ska vara ärlig.

LÄS ÄVEN: Unik satsning i Ornäs


Kristian Bågefeldt

0243-644 05
kristian.bagefeldt@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan