Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

SD-politiker klädde ut sig till Hitler och heilade

Avestabon Ola Sjökvist kom in på Sverigedemokraternas fjärde mandat i Avesta. För fyra år sedan lade han ut en bild på Facebook med rasistisk propaganda och klädde ut sig till Hitler och heilade. ”Det var mest en kul grej”, säger han.

Ola Sjökvist (SD) tror att politiker i Sverigedemokraterna har det tuffare än andra. ”Jag har ju inte hunnit vara med så länge så jag har svårt att bedöma det, men enligt vad man läser i tidningarna är att det är mycket påhopp på Sverigedemokraterna”, säger han.

Bild: Tobias Ahlén

Annons

På SD:s valsedel till fullmäktige fanns bara tre valbara namn. Men partiet hade valt att ha en öppen valsedel där väljarna kunde skriva in vem de ville rösta på. I Avesta fick Sverigedemokraterna fyra mandat, alltså en mer än det fanns namn på valsedeln, men Ola Sjökvist lyckades samla ihop fem röster – tillräckligt för att bli invald som partiets fjärdenamn skulle det visa sig.

Ola Sjökvist har sedan han blev röstberättigad röstat på SD och brinner för frågor som polis, sjukvård och äldreomsorg.

– Jag är på partiets linje och vill strypa ned invandringen. Vi ska stänga, få ordning på problemen och öppna successivt är min mening, säger han.

Ola Sjökvist tycker att det är bra att Sverigedemokraterna försökt göra upp med sitt förflutna.

Annons

– Alla partier har ett förflutet, så är det bara. Det gäller att jobba sig framåt.

Annons

I Ola Sjökvists förflutna, på hans Facebooksida, finns en bild tagen 2010 där han är utklädd till Adolf Hitler och där han heilar.

– Tar någon anstöt får jag helt enkelt ta bort bilden. Det var bara en maskerad som en tjejkompis hade. Det var mest en kul grej. Man skulle vara någon som är känd och är det någon som är känd så är det han. Honom känner väl alla igen, säger Ola Sjökvist.


Tror du att du som folkvald politiker måste vara extra försiktig med vad du lägger ut på Facebook?

– Förmodligen är det så att jag måste vara extra tydlig.


Har du nazistiska värderingar?

– Det är absolut inget jag står för.

I ett annat inlägg på hans Facebooksida har han lagt ut en bild med Mona Sahlin (S) och en misshandlad kvinna som används i rasistisk propaganda med texten: ”Invandringen berikar Sverige ... ... så vänj dig Svennehora!” Den misshandlade kvinnan har dessutom tydligt sagt i fler sammanhang att hon inte vill synas i liknande propaganda.

– Ja, jag kommer ihåg den. Jag ville visa den för min bror. Jag visste inte ens om att hon var riktig. Jag trodde att bilden var fejkad, säger Ola Sjökvist.

På din Facebooksida finns även en statusuppdatering där du skrivit: ”Go lasermannen äkta hat trick”. Tycker du det är ett lämplig inlägg?

Annons

– Det har jag inget minne av, men det är inte omöjligt att jag kan ha skrivit något sådant. Jag och min bror har ganska konstig humor. Vi skämtar om precis allting.

Annons

En dag senare berättar han att inlägget om lasermannen har med ett dataspel att göra.

Efter att AT pratat med Ola Sjökvist har inlägget och bilderna tagits bort från hans Facebooksida.

Skärmdump. 2010 lade Ola Sjökvist ut en bild på sig själv där han är utklädd till Adolf Hitler samtidigt som han heilar.

Skärmdump. 2010 lade Ola Sjökvist (SD) ut en bild på Mona Sahlin (S) och en misshandlad kvinna med texten "Invandringen berikar Sverige... ...så vänj dig Svennehora!


Tobias Ahlén

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy