Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aaltohuset ska få en ny fasadskylt

Fastighetsägaren vill att det ska stå Sundh Center på det kulturminnesmärkta huset av Alvar Aalto. Länsstyrelsen har sagt ja.

Annons
Aaltohuset. Nu ska det i stället stå Sundh Center på fasaden.

Sundh Center.

Så vill Stefan Sundh att det ska stå på det blå Aaltohuset. Länsstyrelsen har givit tillstånd att byta skylt, på villkor att den utformas i samråd med myndigheten.

Stefan Sundh, som äger huset, tycker att den nuvarande skylten, med Aaltohuset i versaler, inte passar den kulturminnesförklarade byggnaden.

– Det är en anskrämlig blaffa som inte är tidstypisk. Jag skulle tro att den kom upp på 90-talet när socialförvaltningen och försäkringskassan flyttade in, säger han.

För en månad sedan ansökte han om tillstånd att få sätta upp en ny skylt. På den ska det stå Sundh Center.

–Då blir det mer likt den skylt som fanns där från början när huset byggdes 1960. Då stod det Ernst Sundh på huset. Utformningen av den nya skylten kommer att påminna om den gamla, säger Stefan Sundh.

Huset i Avesta i mörkblått

kakel är ett av de få som finns i landet som ritats av den finske arkitekten och formgivaren Alvar Aalto.

Huset byggdes av byggmästaren Ernst Sundh 1957-1960.

Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen Dalarna har givit tillstånd enligt lagen om kulturminnen att byta skylt.

Skylten ska utformas i samråd med länsstyrelsen.

Kommunen ska samtidigt bevilja bygglov för detta.

Annons
Annons